1.2.2 Latar belakang sekolah

Latar belakang sekolah :

Sekolah Kebangsaan Tang Lapadan Terletak di Daerah Trusan Tengah bersempadanan dengan Negara Brunai Darussalam dan Negeri Sabah di “Bawah Bayu”. Sungai Trusan (dikenali juga sebagai Sungai Batang Trusan) mengalir berdekatan dengan sekolah ini. Bandar yang terletak berdekatan dengan sekolah ini ialah Bandar Lawas dengan pemanduan menggambil masa selama 45 ke 50 minit dari sekolah. Pekan terdekat pula ialah Pekan Trusan. Di samping SK Tang Lapadan terdapat tiga buah sekolah lagi yang terletak di Daerah Trusan Tengah ini, dan berdasarkan urutanya didahului oleh SK Long Tukon, SK Puru Sia, SK Tang Lapadan dan SK Long Tegoa.

Pengangkutan yang boleh digunakan untuk ke sekolah ini antaranya, bermotosikal (sendiri), kereta (sendiri), van kampung dan hilux. Kemudahan awan yang berhampiran pula ialah Klinik Desa Tang Lapadan.  Line telefon kena rajin sendiri cari..ada tu ada la tapi pergi la ke tempat yang tidak terhalang atau nak jelas lagi pergi lah ke tempat yang tinggi. (termasuk bukit dan pokok). Nasib baik jumpa la satu atau dua bar. Susah-susah on laptop online terus sebab sekolah ini dibekalkan dengan kemudahan school net. Air bersih dibekalkan sepenuhnya oleh air hujan di samping bekalan daripada air bukit yang disalurkan terus ke kawasan sekolah melalui saluran paip.  Aktiviti masa lapang banyak boleh dilakukan. Memancaing, (kalau kena harinya dapatlah ikan semah) merambat dan masuk hutan. Kalau pandai berenang terjun terus ke Sungai Trusan, risiko tanggung sendiri.

Menyentuh tentang latar belakang muridnya pula keseluruhan muridnya terdiri daripada kaum Lun Bawang (dahulu dikenali sebagai kaum Murud).

Bandar Lawas pada waktu malam

Pekan Trusan

Sungai Trusan (Batang Sungai Trusan)

Jambatan Trusan yang menghubungkan daerah Lawas dengan Limbang dan Negara Brunai Darussalam

Salah satu cabaran di sekolah ini

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: